Blogs

Paul van den Berg’s Story


Date: 31-07-2019

Two days later

And woow, what a lot of attention did we get for our challenge! Two radio interviews and a lot of newspaper coverage. We hope a lot of people will follow our example. That would be the greatest result!


Date: 29-07-2019

Final day of TriStar’s 182.5 Days Challenge

Today, July 29th 2019, marks the end of the 182.5 days “no smoking and no alcohol challenge”, that 5 TriStar employees took up. An external laboratory took hair samples this morning, that no doubt will confirm that all 5 passed with flying colours. Ezra, Sharon and Paul will extend their challenge until the end of this year. We congratulate Ezra van Zanten, Sharon Van den Berg – van Zanten, Yves Spruyt, Maurits Heikoop and Paul van den Berg with this great job, well done guys!


Datum: 16-07-2019

Persoonlijke deadline gepasseerd

Yes! 28 juni 2019 gehaald. Mijn persoonlijke 182,5 dagen challenge zit erop. Om solidair te zijn met de overige challengers (aantal medewerkers van TriStar), verleng ik mijn challenge tot 29 juli 2019. Deze dag wordt er bij alle challengers een haarsample afgenomen. Dit sample zal beoordeeld worden door een extern Duits laboratorium dat sporen van drugs, alcohol en tabak van maanden oud kan opsporen.

De afgelopen maanden vlogen voorbij. De eerste dagen van de challenge waren best pittig. Volledig in mijzelf gekeerd (in Zuid Afrika) ging ik de eerste dagen door het proces heen. Ik rookte best stevig (zeker de dagen voorafgaand aan de 28e december omdat ik per 20 december gestopt was met alcohol drinken en dit toch ging compenseren met roken.) Dit deed wel iets met mijn lichaam. Zo merkte ik ook dat er geen afhankelijkheid was van alcohol, maar dat het wel een gebruikelijk iets was geworden. Het was de gewoonte waar ik vanaf moest.

Nu inmiddels ruim zes maanden verder kijk ik terug op een supervette en leerzame challenge. Er zijn mensen gekomen en gegaan in mijn leven. Voor een aantal was ik niet zo interessant meer. Laten we eerlijk zijn: met iemand in de kroeg zitten die 8 Spaatjes rood wegtikt is ook zo wat. . . Ik kreeg tal van opmerkingen naar mijn hoofd. Van: “Je kunt wel zien dat je niet meer drinkt en rookt, je ziet er zo slecht uit”, tot “Wanneer ga je weer drinken, dan gaan we samen op pad”. En wat denk je van samen in een restaurant zitten, dan horen: “Oh ja.. jij drinkt niet meer hè” .. en dan een doodse stilte….

Terugkijkend kan ik zeggen dat de opmerkingen én veranderingen in mijn leven mij nog het meeste geraakt hebben. Hoe mooi zou het zijn dat mensen eerlijk en oprecht zouden durven zijn en zouden zeggen: “Wat tof dat je het doet; ik zou dit ook wel willen”. Uiteindelijk waren er ook een aantal lieve mensen om mij heen die dit signaal wel gaven en uiteindelijk respect konden opbrengen voor mijn ontdekkingsreis. Belangrijk is: ik doe dit voor mijzelf en voor niemand anders, dus zal ik er ook zelf doorheen moeten, wat men ook zegt. Uiteindelijk zijn er ook een aantal mensen die mede door mijn veranderingsproces de handschoen hebben opgepakt. Dit gaf en geeft kracht.

Maandag 29 juli is een belangrijke dag. Dan worden er, zoals hierboven al gezegd, haarsamples genomen. Ongeveer zeven dagen later weten we wie de challenge gehaald heeft. Tot de uitslag op schrift staat, drink ik sowieso geen alcohol en zal ik niet roken. Sterker nog: ik ga mijn challenge verlengen, en wel tot 28 december 2019.

Alvorens ik ga roepen én schreeuwen wat ik allemaal wel niet van plan ben, wil ik ongeveer zeven dagen na 29 juli eerst eens even laten zien dat ik clean geweest ben!


Datum: 13-01-2019

Met een mooie reis naar Zuid-Afrika in het vooruitzicht, besloot ik op de avond voorafgaand aan onze kerstborrel voorlopig mijn laatste biertje te drinken. Al geruime tijd was ik bezig om uit de ‘cirkel’ te komen maar dat bleek telkens toch lastig.

In de eerste dagen van deze uitdaging, die ik doormaakte in Zuid-Afrika, besloot ik ook gelijktijdig te stoppen met roken. Mijn doel is minimaal een halfjaar geen alcohol te drinken en niet te roken. Dat zijn 182,5 dagen om precies te zijn. Als ik het haal is het tijd voor een kleine beloning. Als horlogeliefhebber is de keuze dan makkelijk gemaakt . . .

Tijdens de vele momenten waarop ik afgelopen vakantie stil stond bij mijn doelstelling, realiseerde ik mij telkens weer hoe breed het probleem is én hoe moeilijk het onderwerp bespreekbaar is. Gezien het feit dat ik ‘nog maar net’ gestopt ben, heb ik absoluut geen recht van spreken, maar het is mij wel duidelijk geworden dat er een taboe heerst. Tijdens elk feestje een grote hoeveelheid alcohol drinken en twee pakjes sigaretten roken classificeren wij met elkaar als ‘gezellig’.

Maar hoe gezellig is dat nu écht?

Ik zal jullie op de hoogte houden van de, deels eenzame, ontdekkingsreis die ikzelf nu aan het maken ben. Wie reist er met mij mee?


MY PERSONAL CHALLENGE

182,5 days ✓

I’ve extended my personal challenge to another 182,5 days which I’m partaking in now.